Stress op de werkvloer beroepsziekte nummer 1

Mijn lijf stopte met functioneren…

“Ik ging een meeting in en was ineens zó moe. Ik kreeg knallende koppijn, kon niet meer nadenken, mijn geheugen haperde en ik kwam niet meer uit mijn woorden. Het licht ging uit.” 

Kirsten Nelis (35) was begin 2011 “he-le-maal op.” Bizar, vond ze. Want ze had net zes weken vrij gehad en was vol energie teruggekeerd naar kantoor. Eenmaal binnen de bedrijfsmuren werd alle aangevulde energie in één keer uit haar getrokken. “Ik was compleet leeg.” Toch viel het kwartje nog niet. “Ik reed naar huis, ben gaan slapen in de veronderstelling dat dat wel genoeg zou zijn. Tegen beter weten in heb ik daarna nog twee weken geprobeerd om halve dagen te werken. Maar ook als ik thuis was, checkte ik mijn mail en was ik met mijn werk bezig. Ik kon het werk gewoon niet loslaten.”

‘54% van de werknemers heeft het gevoel continu achter de feiten aan te lopen’

Op weg naar een burn-out
Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer een in Nederland. Uit onderzoek van Schouten & Nelissen kwam eind vorig jaar naar voren dat 40% van de werknemers werkstress ervaart. Volgens het CBS kampen koks, artsen, juristen en leerkrachten er het meest mee. 54% van de medewerkers heeft het gevoel continu achter de feiten aan te lopen, hoe hard ze ook werken. Werkstress leidt in steeds meer gevallen tot een burn-out. En 65% van de werknemers ziet die burn-out als een vorm van een bedrijfsongeval.

© 2017 Zilveren Kruis