Ik ben particulier

Stress is een natuurlijke reactie op een spannende of vervelende situaties. Stress maakt je alert en maakt dat je op zoek gaat naar oplossingen. Als je na een stressvolle situatie voldoende herstelt door te ontspannen en voldoende te slapen blijf je in balans. Wanneer dit niet het geval is uit stress zich meestal in lichamelijke en geestelijke spanningsklachten.

 

Stress

In welke mate jij stresssymptomen ervaart, hangt af van wie jij bent en wat jij in je leven hebt meegemaakt. Jouw manier van denken en je persoonlijke geschiedenis bepalen waarom je in de ene situatie wel stress ervaart en in de andere niet. Ook je leefstijl speelt een rol bij het hanteren van werkstress. Het herkennen van stresssymptomen is de eerste stap naar herstel. Stress is ongezond als je te lang spanning voelt en je geen tijd kunt of wilt nemen voor ontspanning. Die spanning kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld constant te hoge werkdruk, problemen op je werk of spanning in je gezin. Maar vaak ook is het een combinatie van dit soort factoren. Wanneer je langdurig wordt blootgesteld aan een stress veroorzakende situatie, kan dat zorgen voor overbelasting en uitputting.

 
Burn-out

Bij een burn-out ben je opgebrand. Je voelt je lichamelijk en geestelijk totaal uitgeput. De batterij is leeg en het lukt je niet meer om op te laden. Waarschijnlijk ben je je ook gaan afzonderen, om jezelf te beschermen. Maar ook voor de mensen om je heen, want je bent onhebbelijk en lichtgeraakt, vooral naar de mensen die dicht bij je staan. Burn-out ontstaat meestal na een lange periode van overbelasting en stressklachten die erger zijn geworden en waaraan je te weinig aandacht hebt besteed. Burn-out komt vaak voor bij mensen die de lat hoog leggen en veel verantwoordelijkheid op zich nemen. Je gaat door waar anderen pauze zouden nemen en steekt veel energie in je werk. Ook in je privésituatie heb je het gevoel veel te moeten. Er blijft er nauwelijks tijd over voor jezelf, waardoor je energiereserves opraken.

 

Stress

Lees meer  

Burn-out

Lees meer  

Loopbaan

Lees meer